BG 02 441 4633dobre-doshli@webfactory.bg

БЪЛГАРИЯ ПРЕДСТАВИ ТАВАН НА МАКСИМАЛНИТЕ ТАРИФИ ЗА ТАКСИМЕТРОВИТЕ УСЛУГИ

26.05.2011

Базата на максималните стойности на такситата влиза в сила в България на 25 май, в опит за предотвратяване на работата на нелоялните таксиметрови шофьори, работещи с изключително завишени цени.

Преди два месеца, Българския Парламент прие промени в Закона за автотранспорта, като предвиди таван на тарифите. Досега всяка община определяше сама максимално допустимия таван на цените на такситата.

Таванът на тарифите на такситата варира от 1.20-2 лева на километър в цялата страна.

По-голямата част от злоупотребите, възникват на българското черноморско крайбрежие, където много от по-малките общини, заедно с някои от най-големите курорти могат да се затруднят при прилагането на настоящия регламент.
С изменението се предвижда глоба в размер до 3 000 лева за таксита, които предлагат цени, по-високи от установения таван.

Около 400 таксита в българската столица София ще бъдат принудени да намалят цените си, след като кметството въведе горна граница на цената.

Скъпите таксита сега са с цени някъде между лв. 1.5 до 8 лв. на километър, а плановете са да има горна граница на цената от 1,3 лева през деня и 1,6 лв. през нощта.

Най-широко разгласяваният скандал с таксита-измамници в България, се е случил преди две години, когато един таксиметров шофьор таксува служители на Европейската служба за борба с измамите OLAF 102 лв. за пътуване от летище "София" до Гранд хотел София в центъра на града.

« Обратно